21 de gener 2009

Publicació Reglament europeu per a celíacs

L'entrada en vigor del reglament comunitari d'etiquetat d'aliments sense gluten, impulsat pel Ministeri de Sanitat i Consum suposa una fita històrica per a la millora de la qualitat de vida dels malalts celíacs. El ministre Sòria es va reunir amb les associacions de celíacs per explicar-los la nota sobre l'aplicació del reglament.

  • La norma publicada avui pel Diari Oficial de la Unió Europea preveu que es podrà etiquetar com a sense gluten qualsevol aliment convencional (no específic per a celíacs) quan en la composició el contingut de gluten no superi els 20 mg/kg. Això obrirà un gran ventall de possibilitats d'elecció als celíacs, que fins ara disposaven només de 4.000 productes segurs per a la cistella de la compra.
  • La norma comunitària, que s'ha publicat avui a proposta del Govern espanyol, estableix la informació que ha de figurar en la composició i l'etiquetatge dels aliments perquè puguin ser considerats 'sense gluten’.
  • També preveu que es posin en marxa campanyes informatives per garantir l'ús adequat dels aliments destinats a persones celíaques. Actualment estan etiquetats ‘sense gluten’ prop de 4.000 productes fabricats per 400 empreses.
  • Amb l'aplicació del reglament, es calcula que en un any el nombre de productes alimentaris etiquetats es podria duplicar, i això significari un considerable estalvi en la cistella de la compra dels celíacs ja que disposarien de més oferta.
  • L'aplicació de l'etiquetat als aliments convencionals estalviarà fins un 30% i una mitjana de dues hores de temps dedicat a l'adquisició d'aliments.
  • L'Estat espanyol és pioner en la promoció d'accions de millora de la qualitat de vida dels celíacs, amb la posada en marxa el 2008 del Pla de suport a les persones amb intolerància al gluten, que inclou un protocol per a la detecció precoç de la celiaquia.

Bookmark and Share

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es una bona noticia. Esperem que els celíacs ho puguem notar aviat!

Francesca ha dit...

Fantàstic! aquestes iniciatives fomenten la investigació, tan necessària en aquest tipus de malalties.

Anònim ha dit...

Sí, estem molt contents amb la decisió del Ministeri de Sanitat. Cal seguir atents per demanar actuacions que ajudin a fer normal viure amb la celiaquia.