El Ciberp@ís de dijous passat (núm. 577 de 12 de novembre) conté una interessant entrevista amb Andrew Rasiej, fundador de TechPresident i de Personal Democracy Forum (PDF), amb el suggerent títol "El poder de participació que dóna Internet qüestiona totes les estructures actuals".
Rasiej exposa que ens trobem en el renaixement de les xarxes socials que han existit sempre, però que ara són virtuals i que permeten a l'individu trobar gent que pensen com ell i organitzar-se. Principals canvis:
- Fins l'actualitat el sistema polític era vertical i es basava en el poder de la televisió (TV) per transmetre agendes polítiques. Ara la gent s'identifica, no per grans blocs tancats, sinó per temes, que va escollint segons les seves preocupacions.
- El poder de la comunicació és en mans del votant. Els partits i candidats s'han de reinventar.
- El 2003 el demòcrata Howard Dean, mitjançant un bloc, aconsegueix 22 milions de dòlars en la seva campanya, que gasta en TV sense que ningú parés atenció en la dinàmica de comunitat-xarxa generada.
- El 2006 el senador George Allen deixa de ser el candidat republicà més ben situat per a les presidencials del 2008 perquè va titllar de «macaco» un jove que el gravava en vídeo. El vídeo es va penjar a Internet, es va difondre amb gran impacte i va provocar que Allen no fos el contrincant d'Obama.
Hi ha consens a l'hora de reconèixer el poder de la tecnologia i les seves implicacions polítiques, econòmiques i socials. Les institucions, doncs, no poden ignorar-ho. Ens trobem en l'era pub&sub en què qualsevol pot publicar i subscriure's al que vulgui i a cost zero. «Tots junts sabem molt més que un individu o institució i la tecnologia ens ensenya com podem obtenir avantatge del coneixement col·lectiu. I aquesta és la força per construir una societat millor, però no és instant ni perfecte», conclou Rasiej.
Aprofitem el post per comentar que aquesta setmana entrant serem a la cinquena conferència ministerial sobre eGovernment que tindrà lloc a Suècia (Malmö) del 18 al 20 de novembre, per raó de les dues candidatures finalistes de Gencat als premis 4th European eGovernment Awards 2009:
- ‘Catalonia Citizen-Care-Centric approach to eGovernment’
- ‘e-Catalunya: boosting eGov innovation by Communities of Practice’
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada