01 de gener 2006

Les aventures de Massagran al Teatre Nacional

Bon any 2006!

Per celebrar-ho, al matí, quan bona part de la població encara dormia, hem anat a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya a veure Les aventures estraordinàries d'en Massagran, adaptada i dirigida per Joan Castells a partir del personatge creat per Josep Maria Folch i Torres. Castells recull la fantasia de l'heroi i al mateix temps els valors que en Massagran aprèn durant el viatge: la simpatia, l’amistat, el positiu significat de la diferència, etc.

L’obra es basa en les aventures literàries d'en Massagran, l'heroi aventurer per mar i terra que, abans que els Narnia, els Harry Potter o els Kirikou, ja ocupava un lloc privilegiat al cor d'infants i joves catalans. Les aventures d'en Massagran es van publicar en fascicles a la revista En Patufet l’any 1910. Des de llavors ha tingut tant d’èxit que les seves aventures s’han traslladat a novel·les, vídeos i ara al teatre. Una altra de les adaptacions plàstiques de Massagran la va fer Josep Maria Madorell per a la revista Cavall Fort. Va fer seus alguns dels personatges que havia dibuixat Junceda abans de la Guerra Civil, amb guions de Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep Maria Folch i Torres.

L'intrèpid personatge va ser creat –com molts altres de la seva època– per Josep Maria Folch i Torres. Per conèixer més sobre la seva obra, podem visitar el museu que la Fundació Folch i Torres va fundar el 1995 a la sala romànica de la planta noble del Castell de Plegamans, cedida per l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.

Bookmark and Share