04 de juliol 2008

Per què no un cercador de cognoms en català?

Per què no un cercador de cognoms amb informació etimològica i estadística associada?

Ja fa dies que cerquem informació al voltant dels cognoms de la família. Vam començar l'arbre genealògic amb Genoom i ens interessa conèixer la procedència i altres detalls dels llinatges. La tasca és realment complicada. Des del Graellsbloc proposem un cercador de cognoms en línia, basant-se en l'Onomasticon Cataloniae de J.Corominas (també adquirible a llibreries) + Gran llibre dels cognoms catalans de Josep M. Albaigés i altres obres de referència. De l'estil del cercador de noms en línia del Departament de Justícia.

Articles al Graellsbloc sobre el cognom Graells

Ja fa temps ens vam proposar publicar informacions al voltant del cognom Graells. El primer va ser sobre la preciosa papallona Graëllsia Isabellae. El d'avui és el segon i en seguiran uns altres que anirem intercalant al bloc.

Les dades estadístiques de l'Idescat

És la informació de freqüència d'ús més fiable. Pel que fa al cognom Graells, les dades estadístiques de l'Idescat ens aporten informació molt precisa. És una informació molt interessant, de la qual podem interpretar que la comarca bressol del cognom és la Segarra, on el 3% aproximat dels seus habitants es diuen Graells de primer o de segon cognom. D'allà es va anar escampant cap a l'oest (Noguera, Pla d'Urgell i Urgell) i cap a l'est, seguint els fluxos de les migracions de població dels darrers segles: Anoia i Bages, en què mantenen percentatges considerables del 0,6 i 0,4 aproximadament, i les comarques del Vallès Occidental i Barcelonès, on les dades absolutes de 279 i 431 (persones que porten el cognom Graells) esdevenen més irrellevants per l'alta densitat de població. En qualsevol dels casos, els Graells del Graellsbloc som sabadellencs però venim del Bages (Castellfollit del Boix) per l'anterior generació i ens ha fet il·lusió observar com les dades estadístiques expliquen aquests moviments poblacionals.

Per saber l'ús dels cognoms arreu de l'Estat espanyol

Hem fet la cerca del cognom Graells en un cercador que hem trobat a Internet. A l'Estat espanyol: 531 personas comparteixen el cognom Graells segons les estimacions d'aquesta web. El cognom Graells ocupa el 16.590è lloc en el rànquing de freqüència de cognoms a l'Estat. No hi ha dades de la distribució territorial perquè els consta menys de 100 persones per demarcació (no hi ha més de 100 Graells a la demarcació de Barcelona, Lleida o Girona?).

En canvi, sí que ens ha donat dades de distribució per als altres cognoms de la família, com Costa. A l'Estat espnayol: 18.918 persones comparteixen el cognom Costa segons les estimacions d'aquesta web.El cognom Costa és el 226è cognom més comú a l'Estat. A Barcelona el cognom Costa és el 75è cognom més usat, amb 7.170 persones que porten aquest cognom, és a dir, més del 5% del total de 'Costes'. La informació va acompanyada per mapes de distribució de freqüència.

L'altre cognom que hem buscat és Roca. A l'Estat espanyol: 20.505 persones comparteixen el cognom Roca segons les estimacions d'aquesta web. El cognom Roca és el 213è cognom més comú a l'Estat. A Barcelona el cognom Roca és el 77è cognom més usar, amb 7.166 persones que porten aquest cognom, com a Lugo i per darrere de les Illes Balears on és el 55è. La informació va acompanyada també per mapes de distribució.

Bookmark and Share